čtvrtek 22. června 2017

Cena zlata stagnuje, je ale stále pod velkým tlakem

Kvůli růstu dolaru zůstala cena zlata i v úterý utlumena. Nadále totiž rostou očekávání, že Federální rezervní banka zvýší do konce roku úrokové sazby. To je podpořeno především optimistickými komentáři úředníků Federálního rezervního systému.
Cena zlata na Comex, komoditní divizi burzy New York Mercantile Exchange, spadla o 0,20 % (to je o 2,51 dolaru) na 1 244,19 dolarů za trojskou unci.
Toto pondělí Bill Dudley, vedoucí Federální rezervní banky v New Yorku, bagatelizoval nedávné zpomalení inflace a dodal, že zastavení zvyšování úrokových sazeb by v tomto bodě bylo nebezpečné.
V úterý pak prezident Bostonské pobočky FED, Eric Rosengren, uvedl, že nízké úrokové sazby ohrožují finanční stabilitu, což musí centrální bankéři i soukromý sektor brát velmi vážně.
Tyto komentáře od vysokých představitelů FEDu překvapily investory, protože ekonomická data neprokázala konzistentní růst americké ekonomiky.
Ceny vzácných kovů začaly padat ze svých vysokých kurzů, které si ještě před pár dny držely, poté, co Federální rezervní banka minulou středu zvýšila úrokové sazby. Přitom si ještě ponechala možnost pro další dodatečnou sazbu v tomto roce.
Jak se zvyšují úrokové sazby, tak se snižuje chuť investorů vkládat peníze do zlata, které patří do nevýnosných aktiv (jejich držbou se zvyšují náklady obětované příležitosti). Peníze tak raději investují do jiných, úročených aktiv, jako jsou například dluhopisy.
Kromě zlata klesají i ceny jiných drahých kovů. Například stříbro kleslo o 0,35 % na 16,44 dolarů za trojskou unci. Cena platiny, která je momentálně na 922 dolarech, poklesla o 0,56 %. Snížila se také cena mědi, a to o 1,18 % na 2,559 dolarů.

Žádné komentáře:

Okomentovat